Installera LG värmepump

Att installera en LG värmepump är ett jobb för ett proffs. Om en värmepumps-installation inbegriper hantering av köldmedium krävs enligt lag en så kallad certifierad kyltekniker. Men hade det inte varit för lagen, hade vi rekommenderat det ändå – du får nämligen bäst effekt och garantier då.

Vilken sorts installatör behöver jag?

När det gäller installatörer för värmepumpar, så handlar det i första hand om certifierade kyltekniker. En certifierad kyltekniker från en ackrediterad kylfirma har enligt svensk lag rätt att genomföra en installation med köldmedium.

Det kan också krävas hjälp av en elektriker. För luft/luft klarar man sig ofta utan elektriker, men om man behöver ett nytt eluttag eller vill ha en fast installation kan det krävas en elektriker. En luft/vattenvärmepump har lite högre krav på elen och därför är det vanligt att det kan krävas ett besök av en elektriker. Vid luft/vatten kan det också krävas en rörmokare.

Värmepump installeras

En certifierad kyltekniker övervakar vakuumsugningen av en värmepump.

Beställ installation med din LG värmepump

Det bästa är att beställa värmepump och installation samtidigt, från samma företag. På så vis kan man känna sig trygg och säker med att allt verkligen blir gjort. Företagen som säljer värmepumpar och installation är också duktiga på att förklara vad som behövs och kan undersöka förutsättningarna i ditt hus och anpassa systemet därefter.

Luft/luftvärmepump är vanligen enkelt att installera (för en expert) och brukar passa i nästan varje hus. Därför är det vanligt att man inte gör hembesök innan man installerar en luft/luftvärmepump. Det är bara en onödig kostnad, som i slutändan hamnar på kundens räkning. Vid luft-vattenvärmepump är det däremot bra med hembesök innan installationen, då systemet är betydligt mer komplext och måste passa in i det aktuella huset.

– Vill du få hjälp med installation av LG värmepump?

Du kan också fylla i offertförfrågan för att få hjälp med installation av LG luft-luftvärmepump.

ROT-avdrag på installation av värmepump

ROT-avdraget gäller vid värmepumpsinstallationer, så tillvida att huset är minst fem år gammalt. Med ROT-avdraget kan man dra av 30 % av arbetskostnaden vid installationen. Arbetskostnaden brukar utgöra nästan hela installationskostnaden (resten är för material) och därför innebär Rot-avdraget att man betalar betydligt mindre för sin värmepumpsinstallation.